Wiele osób zastanawia się, co to jest szkorbut – ta dziwnie brzmiąca choroba nie jest dość popularna, jednak narazić na nią można się przez stosowanie nieodpowiedniej diety. Jednym z głównych jej objawów jest utrata uzębienia i skłonność do powstawania siniaków. Warto więc wiedzieć, jak jej zaradzić, jak leczyć oraz kto powinien zachować szczególną ostrożność. Wiele można zdziałać zbilansowanymi posiłkami.

Szkorbut – charakterystyka

Co to jest szkorbut i dlaczego tak mało się o nim mówi? Jest to choroba, która swe źródło ma w niedoborze witaminy C. Należy zaznaczyć, że nie jest to schorzenie, którym można się zarazić, a jego występowanie wiąże się wyłącznie z niewystarczającego dostarczania kwasu askorbinowego do organizmu. Obecnie jest to też dość rzadka choroba, z którą częściej można spotkać się w krajach Trzeciego Świata, czyli tam, gdzie dostęp do świeżej żywności z witaminą C jest ograniczony.

Niedobór tej substancji wiąże się z nieprawidłową syntezą kolagenu – a to z kolei negatywnie wpływa na kondycję naczyń żylnych. Jednym z objawów szkorbutu jest więc tendencja do powstawania siniaków i krwiaków. Do najczęściej wymienianych symptomów tej dolegliwości należy również wypadanie zębów spowodowane stanem zapalnym dziąseł.

Poza tym, szkorbut objawia się trudnością w gojeniu się ran, częstszymi złamaniami, ogólnym osłabieniem organizmu, apatią, bólami mięśniowymi, kostnymi i stawowymi oraz stanami depresyjnymi. W zaawansowanym stadium schorzenia może dojść do występowania drżenia ciała (neuropatii) oraz innych poważnych powikłań prowadzących nawet do śmierci.

Skąd się bierze szkorbut?

U podstawy występowania tej choroby leży stosowanie niezbilansowanej diety, a dokładniej ubogiej w witaminę C. Najbardziej narażone na wystąpienie szkorbutu są osoby borykające się z zaburzeniami wchłaniania (np. choroba alkoholowa, choroby przewodu pokarmowego), stosujące diety eliminacyjne, cierpiące na bulimię lub niedożywione. Niedobór kwasu askorbinowego łatwo jest dzisiaj uzupełnić za pomocą suplementów diety, jednak przy upośledzonym wchłanianiu składników odżywczych wspomaganie się syntetykami może nie przynieść pożądanych rezultatów – dlatego właśnie istnieją pewne grupy ludzi bardziej podatne na tę chorobę. Dobrą wiadomością jest to, że współczesna medycyna znacznie ogranicza występowanie tej choroby.

Jak leczyć szkorbut?

Sama świadomość tego, co to jest szkorbut nie wystarcza, by go uniknąć lub też skutecznie leczyć. U pacjentów dotkniętych tym schorzeniem włącza się do suplementacji spore dawki witaminy C. W zależności od potrzeby lub preferencji mogą to być tabletki, krople, kapsułki, proszek lub inne formy kwasu askorbinowego. W zaawansowanej chorobie może być konieczne podawanie kroplówek z witaminą.

W celach profilaktycznych najlepiej jest wprowadzić zdrowe nawyki dietetyczne, czyli codzienne porcje świeżych owoców i warzyw bogatych w kwas askorbinowy. Stosowanie suplementów diety warto skonsultować z lekarzem, który w zależności od potrzeb i objawów dobierze odpowiednią dawkę.